Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ

 



Οι πλημμύρες ευθύνονται για το 40 τοις εκατό περίπου όλων των φυσικών καταστροφών που συμβαίνουν παγκοσμίως. Το 2002-2003 πολλές κομητείες στην Αγγλία υπέστησαν σοβαρές πλημμύρες. Ο αντίκτυπος των πλημμυρών στην ανθρώπινη κοινότητα σχετίζεται άμεσα με τη θέση και την τοπογραφία της περιοχής, καθώς και με τα ανθρώπινα δημογραφικά και χαρακτηριστικά του δομημένου περιβάλλοντος

Εκτός από καταστροφές κάθε μορφής ( ζημιές σε περιουσίες και υποδομές έως απώλειες ζωών ) οι πλημμύερες έχουν σημαντική επίπτωση για την Δημόσια υγεία.

Εδώ εξετάζουμε τις επιπτώσεις στην υγεία. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ο αντίκτυπος των πλημμυρών στην υγεία δεν είναι άμεσα εμφανής. Η γεωγραφία, το μέγεθος και η πυκνότητα του πληθυσμού καθώς και τα επίπεδα ετοιμότητας και ανθεκτικότητας των υποδομών  αποτελούν μέρος αυτού. Τα χαρακτηριστικά της πλημμύρας παίζουν επίσης σε αυτό, είτε πρόκειται για ξαφνικές πλημμύρες, παράκτιες πλημμύρες, πλημμύρες ποταμών ή μόνιμες πλημμύρες για περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.



Οι πλημμύρες μπορούν να επηρεάσουν άμεσα και έμμεσα την ανθρώπινη υγεία τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Επιπλέον, δεν είναι μόνο οι κοινότητες που έχουν βιώσει πλημμύρες των οποίων η υγεία κινδυνεύει. Μπορούν επίσης να επηρεαστούν οι φορείς αντιμετώπισης καταστροφών, οι επαγγελματίες υγείας και οι πάροχοι κρίσιμων υπηρεσιών.

Ο πνιγμός είναι συχνά το κύριο πρόβλημα που συχνά μπαίνει στο μυαλό μας όταν μιλάμε για κινδύνους για την υγεία από πλημμύρες. Αλλά οι κίνδυνοι μπορεί να κυμαίνονται από τραυματισμούς, υποθερμία και δαγκώματα ζώων έως μολυσματικές ασθένειες, υποσιτισμό και προβλήματα ψυχικής υγείας. Οι πλημμύρες, επίσης μπορεί να καταπονήσουν τις υπηρεσίες υγείας λόγω κατεστραμμένων υποδομών, απώλειας επαγγελματιών υγείας και πρόσβασης σε φάρμακα, γεγονός που θα μπορούσε να καθυστερήσει τη φροντίδα ή τη θεραπεία για όσους τη χρειάζονται.

Η οικονομική επίπτωση ή η απώλεια περιουσιακών στοιχείων και μέσων διαβίωσης λόγω καταστροφής από πλημμύρες μπορεί να οδηγήσει σε οικονομική αβεβαιότητα που μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία, για να μην πω τίποτα για τη θλίψη από την απώλεια αγαπημένων προσώπων. Οι πλημμύρες αυξάνουν τον κίνδυνο μολυσματικών ασθενειών και πιθανές εστίες μολύνσεων στους πληθυσμούς, επειδή μπορεί να προκαλέσουν υπερχείλιση λυμάτων καθώς και ζημιά στις εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης, ανάμιξη σκουπιδιών. Η μόλυνση του πόσιμου νερού μπορεί να οδηγήσει σε τυφοειδή πυρετό, χολέρα και ηπατίτιδα Α.

Όταν υποχωρήσουν τα νερά της πλημμύρας, τα στάσιμα νερά που μένουν πίσω σε κήπους, μέρη του σπιτιού ή ακόμα και καλλιεργήσιμες εκτάσεις μπορεί να γίνουν τόπος αναπαραγωγής κουνουπιών και να οδηγήσουν σε ασθένειες όπως η ελονοσία.



Κάποια στοιχεία που προκύπτουν από την τύχη των ακατέργαστων λυμάτων που ρέουν σε ορισμένα πλημμυρισμένα σπίτια αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης δυσάρεστων γαστρεντερικών λοιμώξεων. Τα ανθρώπινα λύματα μπορούν να ρέουν στο νερό των πλημμυρών καθώς χύνονται από υπερχειλισμένες αποχετεύσεις, σηπτικές δεξαμενές και τουαλέτες. Το νερό από τις πλημμύρες μπορεί να μολυνθεί επειδή αναμιγνύεται με ζωικά απόβλητα καθώς ξεπλένεται μέσα από τις γεωργικές καλλιέργειες με λιπάσματα. Ως αποτέλεσμα, το νερό της πλημμύρας είναι πιθανό να μολυνθεί και η κατάποση μολυσμένου νερού πλημμύρας μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις του γαστρεντερικού συστήματος (διάρροια, έμετο κ.λ.π).

Γενικά οι επιπτώσεις των πλημμυρών στην υγεία διακρίνονται σε :

-        Άμεσα αποτελέσματα

Οι άμεσες επιπτώσεις στην υγεία από τις πλημμύρες είναι αυτές που  συμβαίνουν κατά τη στιγμή των πλημμυρών ή εντός ημερών και είναι οι πνιγμοί κατά τις πλημμύρες και οι θάνατοι από τραυματισμούς. Οι πνιγμοί συμβαίνουν στα οχήματά ή στα σπίτια ή αφού παρασυρθούν από πλημμυρικά νερά. Ένα άλλο άμεσο αποτέλεσμα μπορεί να είναι η σοβαρή υποθερμία.

-         Πρώιμα αποτελέσματα

Οι πρώιμες επιπτώσεις ορίζονται ότι συμβαίνουν εντός 10 ημερών από την πλημμύρα. Ο κίνδυνος μόλυνσης, όπως μολυσμένα τραύματα και τραύματα, είναι υψηλός σε αυτό το στάδιο. Η επαρκής φροντίδα του τραύματος, η αφαίρεση ξένων σωμάτων και ο καθαρισμός του νεκρωμένων ιστων μπορεί να είναι επαρκής.

-        όψιμα αποτελέσματα

Τα όψιμα αποτελέσματα εμφανίζονται μετά από 10 ημέρες. Όσο περισσότερο διαρκούν τα νερά της πλημμύρας, τόσο πιο πιθανή είναι η εμφάνιση λοιμώξεων που μεταδίδονται από φορείς όπως η ελονοσία και άλλες νόσοι που μεταδίδονται μέσω κουνουπιών. Η έλλειψη πρόσβασης σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και φάρμακα για τη διαχείριση μη μεταδοτικών ασθενειών όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις μπορεί να οδηγήσει σε θανάτους. Άλλες καταστάσεις που γενικά παραβλέπονται περιλαμβάνουν θέματα ψυχικής υγείας όπως η μετατραυματική κατάθλιψη.



ΨΥΧΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Αν και η αγωνία μπορεί να είναι μια συνηθισμένη αντίδραση για τους ανθρώπους, που ακολουθούν μια πλημμύρα, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ανθεκτικοί και αντιμετωπίζουν τις πλημμύρες παρόλο που στενοχωριούνται από αυτό. Μια μειοψηφία ανθρώπων μπορεί να αναπτύξει προβλήματα ψυχικής υγείας. Εάν τα συμπτώματα ενός ατόμου επιμένουν, θα πρέπει να επισκεφτεί τον γιατρό του ο οποίος μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό περαιτέρω πηγών υποστήριξης.

Γενικά τέσσερεις είναι οι παράγοντες που οδηγούν σε προβλήματα υγείας :

-        νοσηρότητα και θνησιμότητα που σχετίζεται με τις καιρικές συνθήκες.

-       ασθένειες που μεταδίδονται με νερό/ασθένειες που σχετίζονται με το νερό.

-        ασθένειες που μεταδίδονται από φορείς και ζωονόσους.

-        και επιπτώσεις στην ψυχιατρική/ψυχική υγεία. 

Όλα αυτά σημαίνουν ότι η πολιτεία πρέπει να δημιουργήσει υποδομές τέτοιες βασιζόμενες στους χάρτες περιοχών αυξημένου πλημμυρικού κινδύνου ώστε να δημιουργηθούν υποδομές, στις περιοχές αυτές, αντιπλημμυρικής θωράκισης για να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις των πλημμυρών.  Τα μακροπρόθεσμα μέτρα περιλαμβάνουν τη δημιουργία Προγραμμάτων Ετοιμότητας για Καταστροφές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου