Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023

ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ



 

Ένα ασφαλές οδικό δίκτυο αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για την ανάπτυξη μιας περιοχής. Η ευχερής πρόσβαση, η προσέλκυση επενδυτών, η μεταφορά προϊόντων, η σύνδεση με το αστικό κέντρο, η κοινωνική αλληλεπίδραση για την απόκτηση δημοτικής και νομαρχιακής συνείδησης, αλλά και η τουριστική αξιοποίηση έχουν ως προϋπόθεση την ανάπτυξη ενός ασφαλούς οδικού δικτύου.



Δυστυχώς όμως η Εύβοια δεν θωρακίστηκε πολιτικά
για την μεγάλη μετάβαση στην πολιτισμική αλλαγή που συντελείται τα τελευταία χρόνια και σήμερα είμαστε πολύ πίσω από άλλες περιοχές που είχαν προνοήσει εκ των προτέρων και ήταν προετοιμασμένες για κάτι τέτοιο.



Σήμερα βρισκόμαστε πολύ πίσω από πολλές άλλες περιοχές και αντί να διεκδικούμε την δημιουργία ενός ασφαλούς οδικού δικτύου, σχεδόν παρακαλάμε να γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις στο υπάρχουν και ήδη πεπαλαιωμένο οδικό δίκτυο., ιδιαίτερα σε σημεία πρόσφατων ασφαλτοστρώσεων




Στο οδικό δίκτυο της Εύβοιας λόγω και των δυσμενών καιρικών φαινομένων όπως εξελίσσονται κατά την διάρκεια του χειμώνα παρατηρούνται σημαντικά προβλήματα στο δίκτυο των μεταφορών και περαιτέρω υποβάθμιση της υπάρχουσας υποδομής που χρόνο με τον χρόνο χειροτερεύει. 



Έτσι παρατηρούνται ρωγμές κατά μήκος του οδοστρώματος, τμηματικές καταστροφές, λακκούβες, τοπικές κατολισθήσεις, ζημιές σε βάθρα γεφυρών, έλλειψη πλευρικών διαγραμμίσεων, σε σημείο, ιδιαίτερα τον χειμώνα με τις βροχές και τις ομίχλες, να είναι δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ του οδοστρώματος και των παρακείμενων χωραφιών, ακόμη και ελλείψεις κεντρικών διαγραμμίσεων, ζημιές σε μπάρες ασφαλείας, ενώ είναι εμφανής και η έλλειψη σηματοδότησης σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου. Σημαντικές ελλείψεις σηματοδότησης, ενώ σε σημεία περιορισμένης ορατότητάς είναι τοποθετημένοι στύλοι της ΔΕΗ και μάλιστα σε σημεία χωρίς προστατευτικά ρείθρα. Όλα αυτά οδηγούν σε καθημερινά σοβαρά ατυχήματα με απώλειες ανθρώπινων ζωών. 



Συνεπώς απαιτείται αυξημένη και σταθερή χρηματοδότηση για συντήρηση, και μόνιμου συνεργείου συντήρησης και διαγραμμίσεων. Η πολιτεία διαθέτει μια σειρά χρηματοδοτικών εργαλείων όπως ΣΑΕΠ 066, ΕΑΠΝΑ, ΚΑΠ κ.λ.π. όλα αυτά προϋποθέτουν ειδικό πολιτικό βάρος και αυτό εξαρτάται άμεσα από τους κεντρικούς πολιτικούς εκπροσώπους του νομού.



Με την μικρή και περιληπτική αυτή επισήμανση θέλω να αναδείξω την σημασία που κατέχουν οι μεταφορές και στην οικονομική ανάπτυξη που είναι απαραίτητη λόγω και της οικονομικής κρίσης αλλά επιπλέον για την ασφάλεια των μεταφορών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου