Δευτέρα 3 Μαΐου 2021

ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ - Κ.Υ. ΚΥΜΗΣ

 


ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ

Βρισκόμαστε σε μια πρωτόγνωρη και κρίσιμη καμπή για το υγειονομικό σύστημα και μια περίοδο με άγχος, ανασφάλεια και μια εν δυνάμει απειλή. Είναι όμως και μια ευκαιρία να δούμε τις ελλείψεις του υγειονομικού συστήματος που διαμορφώθηκε σε ειρηνικές περιόδους και να διαπιστώσουμε τις πραγματικές ανάγκες που αναδεικνύονται μέσα σε πραγματικές συνθήκες μάχης. Αυτό που ζούμε αποτελεί ένα crash-test του δημόσιου συστήματος υγείας. Εκείνο λοιπόν που προκύπτει συμπερασματικά είναι ότι το μοντέλο που είχαμε σχεδιάσει επί χάρτου είχε πολλά κενά και είναι μια ευκαιρία να τα διορθώσουμε.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια βρέθηκε και το Γ.Ν. – Κ.Υ. ΚΥΜΗΣ, που μπορεί να μην βρέθηκε μέσα στον σκληρό πυρήνα του Covid-19, εν τούτοις λογικό ήταν να δεχθεί τα «απόνερα» της γενικότερης υγειονομικής κρίσης. Και αυτό είναι φυσικό αφού έπρεπε να συνεισφέρει με το προσωπικό του και να ενισχύσει άλλες δομές που το είχαν ανάγκη (Σκύρος, Χαλκίδα).

Η κατάσταση που δημιουργήθηκε πυροδότησε επιπρόσθετο άγχος, ανασφάλεια στους κατοίκους από φήμες, διαστρεβλώσεις γεγονότων, πυροδότηση πολιτικών αντανακλαστικών που μόνο βλαπτικά μπορούν να συνεισφέρουν στην προσπάθεια ουσιαστικών παρεμβάσεων στην διόρθωση των προβλημάτων του Νοσοκομείου.

Και βέβαια όταν λέμε πολιτικές παρεμβάσεις εννοούμε παρεμβάσεις σε επίπεδο Δήμου ή Περιφέρειας που είτε αυτές είναι πραγματικές είτε γίνονται για επικοινωνιακούς λόγους λίγα έχουν να προσφέρουν ή ακόμα μπορεί και να λειτουργήσουν αρνητικά αφού η λειτουργία του Νοσοκομείου ξεφεύγει από την αρμοδιότητα του Δήμου ή και της περιφέρειας. Τα αποτελέσματα τέτοιων ενεργειών είναι άλλωστε γνωστά από το παρελθόν.

Συγκεκριμένα το Νοσοκομείο Κύμης (και Καρύστου) έχουν πάψει να είναι αυτοτελείς μονάδες σύμφωνα με το οργανόγραμμα που έγινε με ΦΕΚ (1257/11-04-2012, τεύχος Β΄). Σύμφωνα με το οργανόγραμμα εκείνο, τα δύο Νοσοκομεία της Εύβοιας αποτέλεσαν διασυνδεόμενα Νοσοκομεία του Νοσοκομείου Χαλκίδας όπου μεταφέρθηκε η διοίκηση, ενώ τοπικά τοποθετήθηκε αναπληρωτής διοικητής χωρίς δικό του Διοικητικό Συμβούλιο. Είναι τα δύο μοναδικά από τα 7 Νοσοκομεία της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος που δεν έχουν αυτονομία, και μάλιστα παρά την μακρινή απόσταση και το κακό οδικό δίκτυο.

Είναι γεγονός ότι την εποχή εκείνη έγιναν  κινητοποιήσεις  από τον Δήμο, τους εργαζόμενους και τους πολίτες αλλά δεν μπόρεσαν να  αναστρέψουν την κατάσταση και το Νοσοκομείο παρέμεινε όπως είχε αποφασιστεί και παραμένει ακόμη.




Στις 19-11-2017 στην «Περιφερειακή Συνδιάσκεψη Υγείας» που έγινε στην Αλίαρτο, και στην οποία συμμετείχαμε όλοι οι υγειονομικοί φορείς υπαγόμενοι στην 5η ΥΠΕ με τον επικεφαλής Νέστωρα Αντωνίου και με παρουσία του τότε γραμματέα του υπουργείου Σταμάτη Βαρδαρού, ουσιαστικά διαφώνησα με το συγκεκριμένο μοντέλο διοίκησης, και έθεσα ζήτημα αυτονόμησης του Νοσοκομείου Κύμης δηλαδή μετατροπή του σε αυτόνομη υγειονομική μονάδα με δικό της διοικητικό συμβούλιο. Η 5η ΥΠΕ ενέκρινε αυτό το αίτημα και το πρότεινε στο υπουργείο, όπου οι χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες και οι εκλογές που ακολούθησαν το άφησαν στα αζήτητα.

 Στα πλαίσια αυτά έγινε και η μεταφορά των εργαζομένων της Ηλεκτρομηχανικής για να ενισχύσουν το παραϊατρικό προσωπικό, τις τεχνικές υπηρεσίες του Νοσοκομείου, και άλλες υποστηρικτικές δομές. Έτσι αυτήν την στιγμή το Νοσοκομείο Κύμης υπερτερεί σε όλες αυτές τις ειδικότητες ακόμη και από το Νοσοκομείο Χαλκίδας, υστερεί όμως σε Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό. Αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος του νέου οργανογράμματος: πρώτα η αυτονόμηση του Νοσοκομείου και εν συνεχεία η ενίσχυση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Η άποψη μου είναι ότι προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθούν οι προσπάθειες ώστε να ξεκινήσει μια καλύτερη οργάνωση του Νοσοκομείου Κύμης σε σωστές βάσεις.

Μάλιστα σε μια από τελευταίες εισηγήσεις μου πρότεινα να αλλάξει ο τρόπος διορισμού των ιατρών σε περιφερειακές δομές του Ε.Σ.Υ. που οι υγειονομικές ανάγκες έχουν διαφορετικό χαρακτήρα, και το σύστημα δέχεται ισχυρές πιέσεις ( λόγω γήρανσης του πληθυσμού, μακρινές αποστάσεις και κακό οδικό δίκτυο),  από τα υπόλοιπα κεντρικά νοσοκομεία. Για παράδειγμα οι θέσεις των ιατρών που αυτήν την στιγμή προσδιορίζονται με βάση τον αριθμό των κλινών του νοσοκομείου θα πρέπει να αλλάξει και οι θέσεις να προσδιορίζονται με στόχο  την μηνιαία κάλυψη των εφημεριακών αναγκών του μηνός.

 Έτσι αυτήν την στιγμή ,με το υπάρχον σύστημα και με βάση των αριθμών των κλινών που διαθέτει το Νοσοκομείο Κύμης ,δικαιούται σύμφωνα με τα ισχύοντα έναν καρδιολόγο. Πρακτικά όμως για να λειτουργήσει η καρδιολογική κλινική πρέπει να συμμετέχει σε όλες τις ενεργές εφημερίες του μήνα ο καρδιολόγος και συνεπώς χρειάζονται τουλάχιστον τρείς καρδιολόγοι. Μόνο έτσι η καρδιολογική κλινική θα λειτουργήσει πραγματικά.

Τέλος δομικές αλλαγές πρέπει να υπάρξουν και στην διαχείριση των ΥΠΕ. Είναι απαραίτητο οι ΥΠΕ να βρίσκονται σε επίπεδο περιφέρειας. Σήμερα για παράδειγμα, η 5η ΥΠΕ έχει στην ευθύνη της τις υγειονομικές δομές της περιφέρειας Θεσσαλίας και της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται μια σχετική δυσλειτουργία στην λήψη αποφάσεων. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για την διαχείριση των Κ.Υ. που πρέπει να είναι υπό την επίβλεψη των πλησιέστερων Νοσοκομείων ώστε να γίνεται καλύτερη διαχείριση του προσωπικού.

Από εδώ και πέρα η μόνη ορατή επι του παρόντος λύση είναι η συστράτευση των πολιτικών δυνάμεων του νομού, κύρια οι βουλευτές ,ώστε να λειτουργήσουν σε επίπεδο κυβέρνησης αφού είναι ο μόνος αποδέκτης και υπεύθυνος για την επίλυση του προβλήματος.

Η οποιαδήποτε άλλη ενέργεια που εμπλέκει φορείς όπως είναι ο Δήμος ή η περιφέρεια, ως αναρμόδιοι, δεν θα μπορέσουν να δώσουν λύσεις, όπως έγινε και στο παρελθόν. Ενώ παράλληλα θα οδηγήσουν σε αντιπαραθέσεις και επικοινωνιακές εντυπώσεις που δεν βοηθούν στην επίλυση του προβλήματος.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου