Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΥΜΗΣ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ;



ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδος


Ένα από τα  προβληματικά κληροδοτήματα που παρέλαβε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από τις προηγούμενες κυβερνήσεις είναι και το  πρόβλημα του εργοστασίου της ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΥΜΗΣ.
Πρόκειται για την μοναδική Ελληνική αμυντική βιομηχανία που παράγει στρατιωτικό εξοπλισμό (κράνη, αλεξίσφαιρα γιλέκα, στολές  ΡΒΧΠ, και στρατιωτικές στολές) και για το σκοπό αυτό διαθέτει έναν υπερσύγχρονο εξοπλισμό.

Αυτή η βιομηχανία με απόφαση της κ. Γεννηματά  τα ΕΑΣ, στα οποία ανήκει,  διαχωρίστηκαν  σε πολιτικό  και σε αμυντικό τομέα (δηλ. σε καλό και σε κακό κομμάτι), βάσει του άρθρου 14 του ν.3429/2005. Η ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΙΚΗ  αυθαίρετα   εντάσσεται στον πολιτικό τομέα, παρόλο που τα προϊόντα που παράγει είναι εγγεγραμμένα στην λίστα αμυντικού υλικού, βάσει κοινοτικής οδηγίας και του ν.4028/11.11.2011 που ως αποτέλεσμα είναι η εκκαθάρισή της.
Η Ηλεκτρομηχανική Κύμης ΕΠΕ (ΗΜΚ) μετά την διάσπαση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων  ΑΒΕΕ (ΕΑΣ), είναι θυγατρική εταιρεία των Ελληνικών Συστημάτων Παραγωγής Πολιτικών Προϊόντων  ΑΒΕΕ (ΕΣΠΠΠ) η οποία κατέχει το 99,99% του μετοχικού της κεφαλαίου ενώ το υπόλοιπο 0,01% το κατέχει η άλλη θυγατρική των ΕΣΠΠΠ και αυτή πρώην θυγατρική των ΕΑΣ η οποία ονομάζεται Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου (ΜΒΗ).
Σκοπός της διάσπασης των ΕΑΣ και η δημιουργία της νέας  εταιρείας  ΕΣΠΠΠ ήταν η εκκαθάρισή της μαζί με τις δύο θυγατρικές της.
Ο Διαχειριστής της ΗΜΚ παραιτήθηκε τον  Οκτώβριο 2013 και έκτοτε δεν έχει αντικατασταθεί. Δηλαδή από τον Οκτ. 2013 μέχρι σήμερα υφίσταται μια εταιρεία  χωρίς διοίκηση ή άλλως χωρίς νόμιμη εκπροσώπηση, με ότι αυτό συνεπάγεται για την λειτουργία της. Πρακτικά η εταιρεία αδυνατεί να αναλάβει συμβάσεις, να προμηθευτεί πρώτες ύλες,  να καταρτίζει προϋπολογισμούς και ισολογισμούς καθώς και να προβαίνει σε πληρωμές του προσωπικού της κλπ.


Μετά την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση,  αποφάσισε κατ’ αρχήν την ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και ανήγγειλε ότι δεν ήταν στις προθέσεις της η θέση σε εκκαθάριση των εταιρειών και το κλείσιμο των εργοστασίων και μάλιστα πάγωσε κάθε διαδικασία προς αυτή την κατεύθυνση. Συγχρόνως,  με εντολή του ΑΝΥΕΘΑ συστάθηκε επιτροπή από στελέχη του ΥΠΕΘΑ με σκοπό την διερεύνηση των δυνατοτήτων της ΗΜΚ και την μετατροπής της σε Στρατιωτικό εργοστάσιο Βάσης.  Το πόρισμα της επιτροπής (Σεπ. 2015) ανέδειξε τις τεχνικές δυνατότητες του εργοστασίου  και ότι,  από οικονομικής πλευράς δεν θα ήταν  αποθαρρυντικό  ένα τέτοιο εγχείρημα.
Στο διάστημα όμως αυτό και μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει καμία  ενέργεια, ώστε να είναι εφικτή η ομαλή λειτουργία του εργοστασίου μέχρι την λήψη των οριστικών αποφάσεων.
Από την δική μου πλευρά ως περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδος που εκπροσωπώ την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή όπως και η Τοπική Οργάνωση δεν έχουμε καμιά επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση που να απαντά στα καθημερινά και δικαιολογημένα ερωτήματα που δεχόμαστε από τους εργαζομένους της ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ.
Κατ αρχήν μπαίνει επιτακτικά, το ερώτημα  πως ένα εργοστάσιο που θα μπορούσε να προσφέρει πολλά, όπως πρόσφερε τα προηγούμενα χρόνια,  τόσο στην Εθνική οικονομία όσο και για την ανάπτυξη μιας άγονης περιοχής που η ανεργία ξεπερνά το 60% οδηγείται σε κλείσιμο;
Η θέση του Υπουργείου,  ότι δηλαδή  σε προσφορά που έγινε το καλοκαίρι του 2015 η Ηλεκτρομηχανική ήταν ακριβή, βάζει πολλά ερωτηματικά.
Είναι δυνατόν να δώσει προσφορά μια εταιρεία που δεν έχει διαχειριστή και διοίκηση; Και ακόμη αν κάποιος  που σε μία προσφορά δεν μειοδοτήσει πρέπει να κλείσει;
Βεβαίως για να τελειώσει το επιχείρημα των προσφορών που δόθηκαν επισυνάπτω και αντίγραφο της προσφοράς για να φανεί πόσο ακριβή ήταν η ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΙΚΗ.
Στα πλαίσια της παραγωγικής ανασυγκρότησης που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ληφθούν υπ’  όψιν τα πιο πάνω και να μην αφήσει η κυβέρνηση  να οδηγηθεί σε κλείσιμο μια παραγωγική μονάδα που μπορεί να βοηθήσει στην οικονομική ανάκαμψη  ολόκληρης της περιοχής Κύμης Αλιβερίου .
Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αριστερή κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει τις 50 οικογένειες που εργάζονται και να μην τις οδηγήσει στην ανεργία.
Τα ερωτήματα που τίθενται προς το υπουργείο είναι :
ü Εξακολουθεί να είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η μη θέση σε εκκαθάριση της Ηλεκτρομηχανικής?
ü Αν, η απάντηση στο ανωτέρω ερώτημα είναι καταφατική, τότε γιατί δεν διορίζεται Διαχειριστής στην εταιρεία έτσι ώστε να αρχίσει  η δρομολόγηση επίλυσης των προβλημάτων της αλλά το σημαντικότερο  να  της δοθεί η δυνατότητα ανάληψης συμβάσεων και η δημιουργίας εσόδων?
ü Αντίθετα, αν  η απάντηση είναι αρνητική τότε γιατί δεν προχωρεί η διαδικασία και να εξεταστεί σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία η προστασία και εξασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων και η παύση του καθεστώτος ομηρίας των?
ü Έχει στα σχέδια του το ΥΠΕΘΑ την μετατροπή της εταιρείας σε στρατιωτικό εργοστάσιο  αλλά υπάρχουν νομικά κωλύματα (όπως φημολογείται) με την μετάταξη των εργαζομένων  ή απλά έχει πάψει να εξετάζεται αυτό το σενάριο?  Μια προσεκτική αναζήτηση στην υπάρχουσα νομοθεσία, καταδεικνύει ότι τουλάχιστον η μετάταξη των εργαζομένων και η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων είναι εφικτή. 
ü Έχει εξεταστεί από το ΥΠΕΘΑ η συμμετοχή της ΗΜΚ σε άλλο εταιρικό σχήμα ή όμιλο αμυντικών βιομηχανιών?
ü Έχει εξεταστεί από το ΥΠΕΘΑ η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας?
ü Έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ιδιώτες επενδυτές? Αν η απάντηση είναι καταφατική, έχουν μελετηθεί όροι και προϋποθέσεις υπό τις οποίες αυτό θα ήταν εφικτό?
ü Πότε προβλέπεται η καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους?
ü Πότε προβλέπεται η λήψη των οριστικών αποφάσεων?



ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑ κ. ΒΙΤΣΑ

2 σχόλια:

  1. Η ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΘΕΛΕ Ι ΜΠΙΠ. ΤΟ ΚΕΦΆΛΑΙΌ ΤΑ ΈΧΕΙ ΚΑΙ ΜΠΌΡΕΣΕ ΝΑ ΤΑ ΕΠΕΒΑΛΕ. ΚΑΙ Ο ΝΟΏΝ ΝΟΗΤΌ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΘΕΛΕ Ι ΜΠΙΠ. ΤΟ ΚΕΦΆΛΑΙΌ ΤΑ ΈΧΕΙ ΚΑΙ ΜΠΌΡΕΣΕ ΝΑ ΤΑ ΕΠΕΒΑΛΕ. ΚΑΙ Ο ΝΟΏΝ ΝΟΗΤΌ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή